Η Ιστορία

opinel-logo-440x230

Opinel, μία μεγάλη ιστορία...

Πρακτικό, παραδοσιακό το πιο απλό μαχαίρι στον κόσμο γεννήθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα στην Maurienne, ένα ορεινό χωριό της επαρχίας του Savoy.

Από τότε ο Joseph Opinel, μέλος της οικογένειας κατασκευαστών εργαλείων, κατασκεύασε το πρώτο «πτυσσόμενο» μαχαίρι, δίνοντάς του το όνομά του. Από το 1890 κατασκευάζει το ίδιο μαχαίρι σε δώδεκα διαφορετικά μεγέθη, από το 1 έως το 12.

Το 1909, ο Joseph Opinel καθιερώνει το «στεφανωμένο χέρι» ως σήμα κατατεθέν του Opinel. Τα προϊόντα Opinel ξεκινούν σιγά – σιγά να γίνονται γνωστά μεταξύ των πωλητών και τοπικών καταστημάτων στη Γαλλία, ενώ αρχίζουν να πωλούνται στην Ιταλία και την Ελβετία. Το 1911 ο Joseph Opinel κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην διεθνή έκθεση του Τορίνου.

Το 1920 για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων του μετακομίζει το εργοστάσιο στο Chambery, μια μικρή επαρχία της νότιας Γαλλίας, όπου βρίσκεται και σήμερα.

Το 1955 και στα πλαίσια της συνεχούς έρευνας για τη βελτίωση της ποιότητας, δημιουργείται το δαχτυλίδι Viroblock, το οποίο επιτρέπει την πλήρη ασφάλιση του προϊόντος.

Ο Joseph Opinel υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας έως το 1960, με την υποστήριξη των 2 παιδιών του, Marcel και Leon. Από το 1974 ο εγγονός του Maurice ανέλαβε την διοίκηση της εταιρείας, υποστηριζόμενος από το γιο του Denis.

Από το 1890 έως σήμερα, πολλοί είναι οι φανατικοί του Opinel σε όλο τον κόσμο χάρη στην απλότητα και την αξιοπιστία του. Γνωστοί ή άγνωστοι, κατασκευαστές, λάτρεις της περιπέτειας ή απλοί τεχνίτες όλοι προτιμούν τα Opinel, γι’ αυτούς είναι τρόπος ζωής και αυθεντικότητας.

Το Opinel αποτέλεσε, όλα αυτά τα χρόνια τον πιστό σύντροφο του ανθρώπου, μεταξύ αυτών του Pablo Picasso, Jean-Louis Etienne, Alain Colas, Eric Tabarly και πολλών άλλων.Το όνομα Opinel έγινε γρήγορα γνωστό, μιας και το πρώτο άρθρο δημοσιεύτηκε το 1913, από τότε έως σήμερα ακολούθησαν πολλά άλλα όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1985 το Albert Museum του Λονδίνου επέλεξε το Opinel για ένα από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην έκδοση “The Good Design Guide” με τα 100 πιο όμορφα αντικείμενα στον κόσμο.